Aftakas keering vervangen (blinde circlips verwijderen)

Hier kun je al je sleutel tips, zelf gemaakt (speciaal) gereedschap, truuks etc delen met je medehobbyisten.
Alle tips zijn geplaatst met de beste bedoeling en kunnen nooit je gezond verstand vervangen. Op de tips zit dan ook geen enkele garantie.
Het namaken van het door andere geplaatste gereedschap gebeurd altijd voor eigen risico!

Moderators: Tony, fergie, admin

fergie
Berichten: 4790
Lid geworden op: vr 01 dec 2006 21:47
Locatie: op de rand van het oude en nieuwe land ! (NOP)
Contacteer:

Aftakas keering vervangen (blinde circlips verwijderen)

Bericht door fergie »

Hello Allemaal,

Om de aftakas keering te vervangen is het nodig om de olie in de achterbrug uit de weg te hebben voor we het lagerhuis verwijderen. Daartoe kun je de olie aftappen (zo'n 30 liter !) of de trekker voorover in een greppel of sloot te zetten. De voorwielen moeten dan met hun naaf onder de achterwielen uit komen, verder is niet nodig. Daardoor loopt de olie naar voren in de versnellingsbak en dat is genoeg om de aftakas te verwijderen. (deze methode wil wel eens resulteren in olie in de koppeling, dan is de keering van de ingaande as van de versnellingsbak ook over datum).

Met de olie uit de weg kunn je het lager huis verwijderen met as en al. Om nu de keering te verwijderen is het makkelijk om de as naar de binenkant van het huis te verwijderen. Daartoe moet de circlip verwijderd worden waarmee het lager in het huis wordt gehouden. Aangezien die clips geen ogen hebben om een tang te gebruiken is dit niet het makkeleijkste werkje.... tenzij :

Meet de hoogte van het huis boven de circlip. Zet die maat aan de buitenkant van het huis weer af en boor een 2 mm gaatje zodat je in de groef uit komt (circlip verdraaien zodat je in het gat van de clip uit komt). Na het gaatje te hebben geboord de clip met een eind voor het gat draaien. Zet een dunne schroevendraaier op de clip, schuin tegen de binnenkant van het huis. Terwijl je daar lichte druk op uitoefend met een pennetje (spijker of doorslag of zo) en een hamer de clip voorzichtig steeds een beetje harder een tik naar binnen geven. Als je hard genoeg toegeslagen hebt zal de schroevendraaier achter de clip schieten. Dan met een tweede schroevendraaier de clip iets oplichten. Daarna het gebruikte pennetje onder de ring door schuiven. Door nu de ring rond te tikken zal die tegen de pin oplopen en zo zich uit de groef werken.

Als je de 2e clip er ook uit wilt hebben kan dat ook zo maar houdt die wel onder een hoek zo dat ie niet in de groef van de andere terecht komt !.


Succes,

René de Bruin.
Fergie stuff : TED20(1950),TEF20(1954), FE35 TVO/basic, MF35(4-cyl. diesel)/deluxe, MF1200-MP, 9 tine springloaded tiller, earth scoop, high lift loader, 2 furrow 10" fergie plough,3 furrow MF plough, MF butterfly plough, fergie 3 T tipper, belt-pulley Non fergie stuff : Hanomag Robust 901AS, diverse stationair:Wolseley, Petter, Bernard,Deutz,Hatz

Ik ben van plan eeuwig te leven, tot noch toe gaat het best....

Plaats reactie